Argela, 5G teknolojilerinin geliştirilmesinde büyük bir rol oynayacak olan, Türkiye'nin ilk 5G Mükemmeliyet Merkezi'ni Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi TeknoKent'te açtı.
Türk Telekom CEO’su Paul Doany ve Argela kurucu CEO’su Bülent Kaytaz’ın ev sahipliği yaptığı “5G Mükemmeliyet Merkezi’nin açılış seremonisine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan katılım sağladı. Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin 5G teknolojisinde sadece uygulayıcı değil aynı zamanda üretici konumuna da geleceğini belirterek, “Burada milli yazılım ve ağ altyapı testleri yapılacak. Bu merkez, 5. nesil telekomünikasyon hizmetlerine kendi imkanlarımızla ulaşmak için kuruldu” sözlerini dile getirdi.
Yatırımların arttırılmasının önemine dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Arslan, bilişim alanında yapılan tüm yatırımları stratejik yatırım olarak gördüklerini belirtti. Arslan, “5G'den en büyük beklentilerimizden biri iletişim hızının artmasıdır. Lakin, en önemli kazancımız ulusal şebeke ve şebeke altyapısı yazılımı geliştirmek ve bu alanda ilerlemektir” dedi. Argela 5G Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye'nin 5G teknolojisinin üretilmesi ve de ihraç edilmesi yönünde faaliyet gösterecek. Türk Telekom CEO'su Paul Doany bu konuda, “Bu merkez milli teknolojinin gelişmesine yardımcı olacak. Bu hem ülkenin ekonomik refahı, hem de kamu kurumlarının siber güvenliği için çok önemli” diyor.
Argela kurucu CEO'su Bülent Kaytaz, son beş yıldır 5G sistemlerine programlama ve kontrol kabiliyeti sağlayan ve iletişim altyapılarını akıllı hale getiren yazılım teknolojilerine öncelik verdiklerini söyledi. Kaytaz bunlara ek olarak, “5G teknolojileri konusundaki çalışmalarımızda kendimize üç büyük hedef belirledik. İlk hedefimiz, Argela'yı uluslararası üne sahip bir teknoloji şirketi yapmak. İkinci hedefimiz ise bu teknolojileri kullanarak ulusal ve güvenli iletişim altyapılarının geliştirilmesine katkıda bulunmak. Son olarak, üçüncü hedefimiz ise, geliştirdiğimiz özgün teknolojilerin bugün itibarıyla büyük ölçekli projelerde kullanılmak üzere ülke içinde ve uluslararası arenada yarattığımız ekosistem üzerinden kullanılmasını sağlamaktır” dedi.
Merkez, Argela mühendislerinin yanı sıra 13 farklı üniversiteden 30’dan fazla akademisyenin iş birliği ile faaliyetlerine devam edecek. Ayrıca Merkez, girişimcilerin, öğrencilerin ve akademisyenlerin 5G projelerini 5G altyapısında test ederek geliştirmelerine olanak sağlayacak.