Sanallaştırma ve Orkestrasyon

ARGELA Sanallaştırma ve Orkestrasyon Yetkinlik Merkezi, Ar-Ge ve inovasyon odaklı bilgi birikimi ile hayata geçirdiği Yetkinlik Merkezleri ile hem küresel-yerel teknoloji şirketlerine hem de Telekom operatörlerine yüksek teknoloji ve inovasyon odaklı, geleceğe yönelik “Mühendislik Hizmetleri” sunmaktadır.

1 Virorch Know How Platform 15032022
2 Virorch Sertification

5G ve Ötesi Ağların önemli etkinleştiricileri olan sanallaştırma ve orkestrasyon teknolojilerinde açık kaynak toplulukları ve Standardizasyon Kuruluşları (ETSI, 3GPP, TM Forum, MEF, vb.) ile yakın işbirliği yapıyor ve katkıda bulunuyoruz, gerektiğinde de ticari ürünler ve çözümler de kullanıyoruz. Deneyimli ve sertifikalı uzman kadrosu ile profesyonel mühendislik hizmetlerinin yanı sıra Ar-Ge, PoC, uygulama çalışmaları yapmaktayız.

Konu ile ilgili uluslararası sertifikalara sahip yetkin ve tecrübeli kadromuz ile hem şirket içi hem de şirket dışına “Virtualization & Orchestration” Mühendislik Hizmetleri vermekteyiz.

3 Bulut Platform1 15032022

Şirketimiz, Teknoloji Vizyonu MAC Mimarisi doğrultusunda öncül çalışmalarımızı İstanbul ve Ankara’da kurulu olan 5G Virtualization & Orchestration CoE Lab’da yürütmekteyiz.

4 Bulut Platform2 15032022

Argela 5G CoE laboratuvarlarında, açık kaynak Linux Foundation çatısı altındaki ONAP ve ETSI çatısı altındaki NFV referans mimari hedefli OSM (Open Source MANO) MANO proje platformları sürekli olarak güncellenip kurulmakta ve test, NS/VNF/CNF paketleri hazırlama, PoC, ürün geliştirmeleri yapılmaktadır. Tespit edilen sorunların çözümlerine yönelik, ilgili açık kaynak katılım çalışmaları yapılmaktadır.

Mühendislik Hizmetlerimiz;

Türk Telekom Bulut Alt Yapı Yönetim Platformu Pilot Ürün (IaaS and PaaS Çözümleri)

Projenin hedefleri, tamamen açık kaynak kodlu, sanal fonksiyon tabanlı bir bulut bilişim altyapısı sağlamak ve IaaS ve PaaS Çözümleri platformları aracılığıyla kamu ve kurumsal kullanıcılara sunulmak üzere yenilikçi bulut hizmetleri sunmaktır.

  • Projede, OpenStack platform kurulumu ve ilgili işlevlere yönelik aşağıda özetlenen faaliyetler gerçekleştirilmiştir;
  • Kubernetes konteyner orkestrasyon platformunun Dashboard destekli kümeleme (Cluster) olarak kolaylıkla kurulup kullanılabilmesi
  • Docker Engine ile birlikte konteyner yönetim uygulamasının kolaylıkla kurulup kullanılabilmesi
  • Bazı DB platformlarının VM üzerine kolaylıkla ve hızlıca (20 saniye civarlarında) kurulması, kullanılabilmesi
  • PostgreSQL DB ve PGadmin, MariaDB Multi Master ve phpMySQL, Cassandra, mongoDB NoSQL ve Mongoexpress UI
  • Kolay kurulumlar, gerçek zamanlı performans izleme, kaynak kullanımı, kullanıcı kayıt gibi işlevler için web UI geliştirmeleri
  • Kaynak ihtiyacına (RAM, disk, CPU, ağ) uygun sanal sunucuların (Linux/Windows Server) kolaylıkla yaratılması ve yönetilebilmesi.
  • VM’lerin belirlenen bir metrik (CPU kullanım yüzdesi gibi) eşik değerlere uygun olarak otomatik ölçeklendirme (artma veya azalma) yapılması.

Monolitik Uygulamaların Cloud Native’e Taşıma

Monolotik veya eski (Legacy) olarak adlandırılan uygulamaların mikro servis mimarisinde yeni ve modern Cloud Native ortamlarına taşınması konularında önemli bilgi birimi ve deneyimi olan çalışanlarımızla, firmamızın canlı olarak hizmet vermekte olan ve monolotik yapıda çalışan birçok ürünü sanallaştırılarak Cloud Native ortamlarda çalışabilir hale getirilmiştir. 

Benzer şekilde diğer şirket ve projelere de verdiğimiz hizmetler doğrultusunda monolotik yapıda çalışmakta olan önemli birimler sanallaştırılmıştır. ULAK Projesi kapsamında OAM Sunucusu, birden çok merkezde dağıtık olarak çalışabilecek Kubernetes Container ortamına başarı ile taşınmıştır. Bu kapsamda tamamen monolotik olan uygulama sunucusu ve veri tabanı aktif aktif çalışacak şekilde yatayda genişleyebilir hale getirildi.

OpenStack Fonksiyonel ve Performans Testleri

Argela; Türk Telekom 5G ve NFV & sanallaştırma programı kapsamında RHOSP (Red Hat OpenStack Platform) 12 platformun kurulum, ayarlama, fonksiyonel, performans testlerini ile ilgili yazılım geliştirme çalışmalarını gerçekleştirdi.

Test otomasyonları

  • 130+ Rally kurulum doğrulama ve performans testleri
  • 1200+ Functest fonksiyonel testleri
  • Testlerin kolaylıkla tekrarlanması, web tabanlı rapor üretebilmesi için yazılım geliştirmeleri yapıldı
  • Ağ performans ölçümleri otomatik yapılmasını sağlayan, SVG, JPG görseller üreten, iperf temelli test yazılımı geliştirildi.
  • VM'lerin, fiziksel compute ve harici dış sunucular arasındaki L3 (layer-3) en fazla bant genişliği, CPU kaynak kullanımı, UDP paket kayıpları/TCP retransmits gibi değerler ölçüldü.
  • Profil bazlı (SR-IOV, DPDK gibi); istemci, TCP, UDP ve hedef sunucuya (VM, fiziksel, affinity, anti-affinity), paralel ağ akışı (stream), farklı paket boyutları (TCP ise) gibi fa<parametrelerini farklı birleşimli 160ağ performans senaryoları hazırlanarak test edildi.

Deneyimler

  • HP, Dell, Cisco, SuperMicro gibi farkı marka ve model sunucular OpenStack uyumluluğu test edildi.
  • Yüksek performans, düşük gecikmeli ağ işlemleri için DPDK ve SR-IOV ağ kartlar kullanım, entegrasyon ve ince ayar çalışmaları yapıldı.

ONAP ile Uçtan Uca LTE RAN Orkestrasyonu (PoC)

Bu POC çalışması kapsamında legacy macro ve smallcell baz istasyonunun ONAP tarafından aktivasyon, ayar, EPC ye kayıt ve IKE network tüneli kurma işlemlerinin tam otomatik olarak yapılması ve işlem sonrası toplanan metrikler den baz istasyonu için akıllı işlemlerin yapılması gerçekleştirilmiştir. Macro Baz İstasyonu ve Cavium Small Cell ile yapılan işlemlerin özeti aşağıdaki gibidir.

  • Baz İstasyonlarının PNF olarak tanıtılması
  • BSS den gelen konfigürasyon kullanılarak ONAP aracılığı ile Baz İstasyonlarının zero-touch dan konfigüre edilmesi ve LTE sinyalinin açılması
  • Baz İstasyonlarının EPC Core a kayıt ettirilmesi
  • UE’lerin EPC HSS e kayıtlanması
  • UE’lerin eNodeB ’lerden LTE Hizmeti alması
  • eNodeB’lerin event ve alarm bilgilerinin ONAP’a aktarılması
  • Gelen verilerden akıllı işlemler yapılması; eNodeB den gelen veriler kullanılarak Self-Organizing Network (SON) işlemleri için EMS deki eNodeB konfigürasyonlarının güncellenmesi

ONAP – SEBA Kullanım Senaryoları (PoC)

ARGELA’nın whitebox cihazlar üzerinden vendor tekeli olmadan fiber şebeke üzerinden yüksek hızlı internet ve benzeri servis verme projesi olan SEBA’nın ONAP ile orkestrasyon işlemleri kapsamında aşağıdaki PoC çalışmaları yapılmaktadır;

  • ONT, OLT gibi fiziksel cihazların provizyonu,
  • VOLTHA ve BNG gibi sanallaştırılmış sistemlerin uç ve merkezi sistemlerde orkestrasyonu
  • Sistemdeki tüm alarm ve performans bilgilerinin NetConf / RestConf ile ONAP a aktarılması
  • Closeloop işlemleri

Daha fazla bilgi için Argela ekibi ile iletişime geçin: contact@argela.com.tr veya https://www.argela.com.tr/en/contact-us